Kurs i konkurranselydigheit med Siv Svendsen

19. mars pakket jeg med meg varme klær, leker, ryggsekk og satte kursen mot Ørsta.

Vi var så heldig at vi fikk være inne med tak over hodet hele helgen, og heldigvis for det. Regnet øste ned og snøen lå fortsatt flekkvis på jordene.

Temaet for helgen var konkurranselydighet, som for noen høres like spennende ut som å se løvetann gro men for meg er det morsomste i hele verden.

Akkurat dette var målet mitt for helgen, å vise deltakerne hvor morsomt man kan gjøre det når man trener hund.

Jeg tror det er to grunner til at jeg har det så moro når jeg trener:

  1. Jeg leker mye. Gjennom å leke med hundene mine får jeg et bra samarbeid, de syns det er morsomt å være med meg og lengter etter å få lære flere saker, og ikke minst rett intensitet til de ulike øvelsene.
    Det er foreksempel mye lettere å trene fokus med en hund som har masse energi i kroppen eller full fart inn til oss, ut til appporten eller rundt en kjegle. For å virkelig få bra øvelser holder det ikke at hunden gjør det, den må gjøre det med intensitet og glede!
  2. Det går fremover når jeg trener. Hele tiden setter jeg opp små delmål for meg selv som jeg jobber mot, og klapper meg på skulderen når jeg når. Visste du foreksempel at i fri ved fot har jeg delt hele øvelsene opp i små legoklosser og trener en og en liten del for seg før jeg setter det sammen.
    Slike små klosser kan være: fokus, bakpartskontroll, høyresving eller starter.
    Gjennom å gjøre dette er det ikke bare lettere for meg å se om vi har fått til det vi skulle eller ikke, men det gjør det også enklere for hunden å holde fokus gjennom en hel konkurranse senere. Jo tydeligere det er for hunden hva den skal gjøre, desto lettere er det når det kommer forstyrrelser eller belønningene minker.

Alle deltakerne fikk ta ut sine hunder og jobbe med hvordan man gjennom belønningene kunne øke intensiteten eller få hunden roligere, dette er en kjempefin øvelse som jeg anbefaler alle å gjøre.

Liker hunden din best lange leker i en snor, baller, leker med lyd i, at du er aktiv eller at du er mer stille?

Generelt for de fleste hundene behøver vi å være skikkelig engasjerte selv for at hundene skal bli engasjerte, både når det gjelder hvordan vi leker med hundene men ikke minst når vi serverer dem godbiter.

Deltakerne på mitt kurs lærte nemlig (forhåpentligvis) at om du serverer godbiten til hunden mens den står stille så skal det være en temmelig god matbit for at det skal øke intensiteten hos hunden. I de fleste tilfeller vil dette gjøre hunden roligere. 

Trenger du mer fokus i fri ved fot er det kanskje dumt å servere godbitene i posisjon ettersom du da belønner frem det motsatte av det du vil ha; en hund som sier «gjesp, dette var kjedelig gitt»

Vil du ha mer fokus og engasjement så lar du hunden jage etter godbiten i hånden i stedet. Dette vil få intensiteten opp og gjøre at hunden syns det er verdt å konsentrere seg fordi belønningen er så bra.

I løpet av helgen gikk vi også igjennom hvorfor går det ikke like bra på konkurranse som på trening?

Vi kom frem til at mest sannsynlig er det for mange ting som er annerledes på en konkurranse som hunden ikke er vant til.

Du får ikke gå inn i ringen før det er din tur

For mange hunder kan vi ubevisst ha lagt til dem en vane med at hver gang de kommer inn på et nytt sted så får de lov å «sjekke ut området» før vi begynner å trene.

Når den da ikke får lov til dette på konkurranse (ingen vil vel ha en hund som går og snuser i ringen) så blir dette noe helt nytt for hunden.

Ingen belønning
Hvis du ikke har trent hunden gradvis opp til å gå lengre og lengre før det kommer en belønning så vil den mest sannsynlig bli veldig skuffet inne i konkurranseringen.
Vi har kun ett forsøk.
Uansett om det har gått bra eller dårlig på en øvelse så må vi bare gå videre. Mens på trening sørger vi alltid for å gjøre øvelsen et par ganger til så vi vet det går bra.
Dersom du ofte gjør dette tror jeg det er lett å «lure» seg selv og tro at hunden kan mere enn den egentlig kan.

Setter du opp en halv bane hvor du kun har lov å gjøre hver øvelse en gang vil du bli smertefullt klar over hva hunden din er god på og hva dere må trene enda mer på.

Det finnes veldig mange flere ting som gjør at det blir annerledes på konkurranse enn på trening, men dette tror jeg kanskje er de tre viktigste å ta tak i.

Alle deltakerne på kurset fikk prøve seg på ulike scenarioer hvor de måtte planlegge treningen så det skulle gå bra på første forsøk. I tillegg jobbet vi masse med å lære hundene (og førerne) at treningen starter i samme øyeblikk som man gå inn på banen eller i dette tilfelle; entrer renovasjonsanlegget på Ørsta.

Tusen takk for en kjempefin helg, dere er så trivelige og positive alle sammen at det var en fryd. Tren hardt og husk at det skal være gøy å trene hund, hvis ikke får du gå gjennom de to øverste punktene en gang til!

Vil du lære mer om mine kurs kan du gå inn på

www.nolimitobedience.se

Der har jeg nettkurs i ulike tema, både for valper og for mer viderekommende

Jeg har også en medlemsside med blogg som blir oppdatert hver uke

www.members.nolimitobedience.se

Eller min helt private side

www.sivsvendsen.no

Vi sees! Siv Svendsen